Miód pszczeli - Pasieka Ambrozja - miód spadziowy, mniszkowy, wielokwiatowy, lipowy - Naturalne Bogactwo Produktów Pszczelich


Historia tradycji

Suski miód spadziowy z drzew iglastych


Pszczoły należą do najstarszych owadów "społecznych" występujących na naszej planecie. Od 120 milionów lat z powodzeniem stawiają czoła zmieniającemu się środowisku naturalnemu. Zawdzięczają to niezwykłej zdolności adaptacji do zmiennych warunków, umiejętności zapewnienia pszczelej rodzinie niezbędnej ilości pokarmu oraz skuteczności w zapobieganiu chorobom. I właśnie te ich zdolności sprawiły, że od wieków dobroczynne działanie produktów pszczelich wykorzystywane było przez ludzi w celach leczniczych, w profilaktyce i dla zwykłej przyjemności. Podobnie jak wszystkie żyjące gatunki, pszczoły do przetrwania potrzebują energii, protein, witamin i minerałów. Ich źródłem są rozliczne rośliny występujące na naszej planecie. Zapewniając sobie zapasy żywności i warunki rozwoju dla kolejnych pokoleń, pszczoły produkują miód, pyłek pszczeli, mleczko pszczele, propolis i wosk. Człowiek znał produkty pszczele i korzystał z ich dobrodziejstwa od zarania swoich dziejów. Najstarsze malowidło skalne w cuevas de la avena w Walencji namalowane ok. 20 tysięcy lat temu przedstawia otwór w skale, wokół którego latają pszczoły i dwóch mężczyzn wspinających się tam po linie, najprawdopodobniej w celu zebrania miodu z tego prymitywnego ula.

W małopolsce podobnie jak i w innych częściach kraju pszczelarstwo powstało z dawnego bartnictwa. Miód spadziowy na terenie województwa małopolskiego był pozyskiwany od niepamiętnych czasów. Od początku XX wieku w większości gospodarstw rolnych występowały pszczoły w różnych ilościach od 1 - 2 pni do kilkudziesięciu uli. W powiecie suskim pszczelarstwo rozwijało się dość prężnie. Pierwsze znane nam powiatowe koło pszczelarzy powstało na początku lat 50-tych. Pierwsze ule do naszej rodzinnej pasieki mój ojciec Józef Kowaliczek kupił w 1963 roku.

Od tego czasu pasieka pracuje bez przerwy. Najstarsze znalezione przez nas zapiski ojca dotyczące miodu spadziowego pochodzą z 1965 roku. Kolejna wzmianka dotycząca występowania spadzi pochodzi z 26 lipca 1971 roku. Już od dziecka pomagałem ojcu w pasiece, później moja żona również nam pomagała. Od 1988 roku wraz z żoną zajmujemy się pasieką samodzielnie. Pierwsze moje notatki dotyczące pozyskania miodu spadziowego pochodzą właśnie z 1989 roku. Jedną z cech miodu spadziowego jest nieprzewidywalność jego występowania i chociaż nasza pasieka położona jest na terenie lasu gdzie występuje spadź z drzew iglastych nie możemy pochwalić się corocznym jego pozyskiwaniem.

Aktualnie nasza pasieka liczy 80 uli. Pasieka jest zarejestrowana u powiatowego lekarza weterynarii oraz posiadamy zezwolenie na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich. Wraz z żoną posiadamy tytuły mistrza w zawodzie pszczelarz. Od kilku lat staramy się aktywnie uczestniczyć w promowaniu zdrowej żywności i małopolskich smaków. Już kilka lat z ramienia koła pszczelarzy powiatu suskiego Mioduszyna w kilku szkołach prowadzone są prelekcje na temat znaczenia pszczół i ich produktów w życiu człowieka. W 2007 miód spadziowy zdobył pierwsze miejsce w półfinale III małopolskiego festiwalu smaku a w 2008 roku nasz miód spadziowy z naszej pasieki zajął I miejsce w finale konkursu małopolski festiwal smaku w kategorii miody. Również w 2008 roku nasz miód spadziowy zajął pierwsze miejsce w konkursie " na najsmaczniejszy miód" w kategorii miodów spadziowych organizowany podczas xxvi ogólnopolskich dni pszczelarza w Krakowie.