logo

Strona Główna FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI " AMBROZJA " WITA MIŁOŚNIKÓW PSZCZELARSTWA
www.pasiekaambrozja.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
Image Hosted by ImageShack.us Chat pszczelarski Rozmiar: 61950 bajtów

Poprzedni temat «» Następny temat
ROTACYJNA HODOWLA PSZCZÓŁ WERSJA POLSKA
Autor Wiadomość
paraglider 

Wysłany: 2009-11-12, 21:38   

mendalinho napisał/a:
Z tego co wiem do z tej samej serii filmów jest dostepna wychów matek pszczelich czy macie może jakies namiary na polską wersje tego filmu.Pozdrawiam

Film ten kupisz za jedyne 21zł, w internetowym sklepie Sądeckiego Bartnika.

paraglider 

Wysłany: 2009-11-12, 21:57   

Moja pięcioletnia wnuczka ściągnęła mi wszystkie trzy części filmu bez problemu i powiedziała że wcale nie trzeba odczekiwać 11 minut po ściągnięciu każdej części, bo to się robi tak i tak - coś tam po prztykała i wszystko jest OK. Dokładniej nie potrafię wytłumaczyć , bo się na tym nie znam.
Pozdrawiam.

swiwojtek 

Wysłany: 2009-11-12, 23:28   

paraglider napisał/a:
Moja pięcioletnia wnuczka ściągnęła mi wszystkie trzy części filmu bez problemu i powiedziała że wcale nie trzeba odczekiwać 11 minut po ściągnięciu każdej części, bo to się robi tak i tak - coś tam po prztykała i wszystko jest OK. Dokładniej nie potrafię wytłumaczyć , bo się na tym nie znam.
Pozdrawiam.

Wszystko się da tylko trzeba trochę w tym posiedzieć. Czas za szybko leci ja tu o pszczołach zaraz muszę szkołę załatwić później spać i jeszcze to i to ....

mendalinho 
bzzzy

Wysłany: 2009-11-13, 10:27   

Witam. Wiem że u Bartnika mozna kupic tylko pomyślałem ze jest może opcja ściągnięcia z rapida tak jak rotacyjna hodowle pszczół.Pozdrawiam

adidar 
4 sezon z pszczołami

Wysłany: 2009-11-13, 16:51   

Witam ,
obejrzalem dzis ten film i przyznam, ze pierwsze odczucie jest takie, ze ta kobieta to jakos chyba sztywnie i bez wyczucia podchodzila do pszczol. W sensie szybko i przedmiotowo.

Nie mam nic przeciwko takiemu podejsciu, ale moje jest zupelnie inne. Moze dlatego, ze to pasja życiowa.

Co do samej gospodarki to zastanawiam sie po co zostalo zlikwidowane te 10 rodzin ktore wrocily z wrzosu oraz jak to mozliwe miec tak silne rodziny na wiosne, tam bylo bodajze 2 czy 3 korpusy?

Acha i co myslicie o takiej formie podkarmiania z dennicy w tych miskach?

pewex 

Wysłany: 2009-11-13, 18:23   

te rodziny po wrzosach nie zostały zlikwidowane w sensie "zabite"
po zabiegach przeciw warrozie zostały połączone z wcześniej zrobionymi odkładami - chyba ze to nie ten film :P
Właśnie dla tego na wiosnę rodziny są tak silne

Co do kobiety to jest bardzo silna - tak miota tymi korpusami ze szok :mrgreen:

adidar 
4 sezon z pszczołami

Wysłany: 2009-11-13, 18:38   

ale to sa chyba styropiany?

mendalinho 
bzzzy

Wysłany: 2009-11-13, 18:43   

Tak to sa styropiany.

paraglider 

Wysłany: 2009-11-13, 18:43   

Ja odniosłem wprost przeciwne wrażenie. Każdy jej ruch i czynność były przemyślane , a nawet powiedziałbym - wytrenowane do stopnia odruchów warunkowych. To nie tak, jak u większości z nas, że najpierw otwieramy ul a potem zastanawiamy się co będziemy robili, szukali zawieruszonego dłuta, wyjmowali każdą ramę z osobna, przeglądali , przestawiali,odymiali, aż swoją nieprzemyślaną ingerencją wyprowadzimy z równowagi cierpliwe pszczoły, dziwiąc się potem że nas żądlą. Ten film został zrealizowany w celach dydaktycznych dla tych , którzy będą chcieli z tej metody prowadzenia gospodarki skorzystać - uważam , że jest wzorcowa , szczególnie przy zwalczaniu warrozy bez ciężkiej chemii. Mając tak wysokie dennice, grzechem by było ich nie wykorzystać do podkarmiania - nawet w miskach

adidar 
4 sezon z pszczołami

Wysłany: 2009-11-13, 18:55   

Wszystko sie zgadza. Jak ogladalem to nie nadążałem, czyli wniosek z tego, ile jeszcze musze sie nauczyc:> A gdzie wogole byl realizowany film? Zastnanawiam sie jaka linia pszczol tam byla. Zdumiewajace, jak mozna chodzic na krotki rekaw i na dodatek w klapkach:D Do tej pory u mnie w pasiece to nie do pomyslenia bylo. Ale jeszcze kilka chwil i tez beda tak lagodne u mnie:)

tpuzio 

Wysłany: 2009-11-13, 19:17   

adidar napisał/a:
Witam ,

Acha i co myslicie o takiej formie podkarmiania z dennicy w tych miskach?

Podkarmianie w miskach,foremkach chlebowych czy innych naczyniach na dennicy było znane już w ulu słowiańskim.Dok.Ciesielski specjalnie zostawił pod ramkami wolną przestrzeń. Tam właśnie wstawiano te podkarmiaczki-na dno ula.
Tak już podkarmiali nasi dziadkowie ,ojcowie .
A teraz są miski plastikowe-łatwe do mycia i dezynfekcji.
I niema co myśleć,tyko podkarmiać jak jest taka dennica wysoka z szufladką od tyłu w ulu.
Pozdrawiam

mariuszm 

Wysłany: 2009-11-13, 20:28   

adidar, ja u siebie pracuje w krótkich spodenkach i w koszulce i nie ma problemu, fakt czasami zakładam kapelusz ale jest to sporadycznie i co najciekawsze nie mam jakiejś specjalnej rasy tylko takiego mieszańca hodowlanego
Pozdrawiam Mariusz

marian 

Wysłany: 2009-11-15, 10:10   

Mariusz a cóż to za mieszańce?. Napisz coś więcej jakie masz pszczoły i skąd je masz?Chętnie je bym nabył.

tadex161 

Wysłany: 2009-11-15, 13:34   

Korpusy pokazane w tym filmie są wykonane z tworzywa sztucznego. Kilka lat temu u nas też była moda na robienie takich korpusów. W tej chwili to ucichło i bardzo dobrze.
Wczoraj byłem na spotkaniu z Josem Gutem z Luksemburga. Miał piekny wykład na temat nowoczesnej gospodarki pasiecznej i hodowli matek pszczelich. Pokazywał swoje drewniane ule, mimo że patrząc na jego samochody do transportu uli i kosmiczne wyposażenie pracowni, to stać go na inne, gdyby były lepsze.
Matki pokazane w tym filmie to buckfasty. Pracuję od dłuższego czasu z tymi matkami, mam dennice bardzo podobne do tych na filmie, tylko na tych dennicach stoja ule Ostrowskiej lub wielkopolskie. Jedna z cech buckfastów jez łagodność. Moja przydomowa pasieka stoi miedzy budynkami mieszkalnymi, kilkadziesiąt metrów dalej jest usytułowany przystanek autobusowy. Do tej pory nie miałem problemów z pożądleniem osób postronnych. Sam dostaję rocznie kilka żądeł w palce, są one spowodowane zwykle przygnieceniem pszczół.
Gospodarka rotacyjna pokazana w tym filmie wymaga już modyfikacji. Spójżcie kiedy ten fil powstał.
Jezeli któryś z Kolegów będzie w okolicy Skarżyska to zapraszam. Pogadamy o pszczółkach i zajrzymy do uli bez kapeluszy. Oczywiscie po wiosennym oblocie.

paraglider 

Wysłany: 2009-11-15, 16:20   

Pszczoły na których bazuje Jos Gut to bucfwast luksemburgski. Może masz z jego hodowli tę pszczołę?

typers 

Wysłany: 2009-11-15, 16:56   

To nie jest tak jak się części z Was wydaje, że widząc jak ktoś prowadzi pasiekę (w jakim czasie robi zabiegi w pasiece) powinniśmy robić tak samo, tylko dla tego że nam się to podoba. Wszystko zależy od sprawy zasadniczej
- co oczekujemy od naszej pasieki
- a jeśli oczekujemy zbioru miodu to kolejne bardzo ważne pytanie, które decyduje o naszych zabiegach w pasiece. W jakim okresie nasze pszczoły mają ten "miód" zbierać.

Dopiero po odpowiedziach na te pytania powinniśmy zastanawiać się nad metodą prowadzenia pasieki, a widzę że jest inaczej i to coraz częściej da się zauważyć.

Wystarczy post jakiegoś nawet nie znającego się na pszczelarstwie człowieka a już jest całe grono "fanów" i ich wypowiedzi jaki to "cud" wymyslono.

W pszczelarstwie cudów nie ma wszystko co się sprawdza jest poparte wieloma (czytaj więcej niż 10 lat) latami doświadczeń.

Pozdrawiam.

Krzysztof K 

Wysłany: 2009-11-15, 18:02   

paraglider napisał/a:
Pszczoły na których bazuje Jos Gut to bucfwast luksemburgski. Może masz z jego hodowli tę pszczołę?

Witam

A znam Pana Guta osobiscie i mam jego materil, ale musze przyznac ze jest poruwnawczo tak sam odoby od Pana Neumana z Aulendorf krainka ktura daje podobne efekty!!!!!!!.......
i jest tansza w nabyciu i besproblematycznie do chodowli sie nadaje!!!!!!.......
Gut jest dobry nawet smiem twierdzic ze bardzo dobry ale jest pewne ale w chodowli Bukwasta i utrzymaniu czystosci lini!!!!!!........
Na zdjeciu Jos Gut i i inni koledzy pszczelarze

Jos Gutt i Przyjaciele.jpg
Na imprezie pszczelarskiej spotkalem Pan Josa Gutta i jego przyjaciul !!!!!
Plik ściągnięto 205 raz(y) 97,16 KB

slawecki67 

Wysłany: 2009-12-02, 19:48   

Krzysztof K napisał/a:

Na zdjeciu Jos Gut i i inni koledzy pszczelarze

Pierwszy z prawej to dyr.Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli p.Mirosław Worobik zaś drugi z lewej to p.Mariusz Chachuła nauczyciel przedmiotów pszczelarskich ,który tłumaczył wykład Josa w Pszczelej Woli.
UPRzejmie pozdrawiam
Sławek Lewkowicz

arkady0124 

Wysłany: 2009-12-13, 12:11   

Bardzo ciekawy filmik.
Kobitka śmiga korpusami jak pustymi pudłami ale widać, że zna się na rzeczy.
Łagodność pszczółek nadzwyczajna - moje skromne dwie rodzinki też są łagodne w ciągu lata, gdy mają pożytku dostatek, natomiast jesienią bez kapelusza nie podchodź bo strażniczki zapamiętale gonią intruza :wink:

2e7e7505e3.jpg
Oto mój skromny początek;)
Plik ściągnięto 206 raz(y) 71,97 KB

filip 

Wysłany: 2010-02-12, 19:52   rotacyjna hodowla pszczół

mimo kilkunastodniowych prób nie udało mi się ściągnąć filmu komunikat informował że limit pobrań został wyczerpany, czy ktoś z kolegów mógłby mi przesłać emailem ten film pozdrawiam

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-12, 19:58   

Przesłanie filmu meilem będzie dużym problemem ponieważ zajmuje on ponad 220mb napisz co ci się pokazuje jak chcesz ściągnąć film najlepiej skopiuj to coś poradzimy.

filip 

Wysłany: 2010-02-12, 20:45   rotacyjna hodowla pszczół

faktycznie nie pomyślałem, a komunikaty brzmią
You want to download the following file:

http://rapidshare.com/fil...z____.part1.rar | 100000 KB
Unfortunately right now our servers are overloaded and we have no more download slots left for non-members. Of course you can also try again later.

lub
Currently a lot of users are downloading files. Please try again in 2 minutes or become a Premium member

Please note, the server is not going to check again within the next 2 minutes if downloading is possible again. To provide a fair platform, all user get the same options. Your last attempt was 26 seconds ago.
pozdrawiam

SKapiko 

Wysłany: 2010-02-12, 20:53   

a można to wrzucić na hotfile bo na rapidzie jest przepełnienie i ciężko jest cokolwiek stamtąd zedrzeć

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-12, 23:21   

filip, chodzi im o to że ich limity na ściąganie są zapchane i trzeba spróbować za chwilę wiem że jest to czasami dosyć często ale niestety jak się nie chce czekać to można kupić konto premium, nie wiem czy w nocy jest lepiej ale tak na logikę to chyba tak.

SKapiko, nie znam się na uploadach na tyle i dlatego film poleciał na rapida.

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-12, 23:45   

Dla potwierdzenia że jednak można.

http://rapidshare.com/fil...z____.part1.rar | 100000 KB
You are not a Premium User and have to wait. Please notice that only Premium Users will get full download speed.
28 seconds remaining

Zielony 
Zielony

Wysłany: 2010-02-13, 17:13   

Jak na mój gust to ten film jest do bani. Kobieta daje rade ale ta cała gospodarka prócz wielu plusów jeśli chodzi o walke z warozą poza ulem to musi być strasznie męcząca i stresująca dla pszczół. Było mi żal tych biednych owadów jak nimi żucała i przesypywała z miejsca do miejsca. Na ich miejscu to dobrałbym sie jej do tylka za takie traktowanie. :mrgreen:

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-13, 21:07   

Pokaż swoja gospodarkę w innym wątku. 8)

SKapiko 

Wysłany: 2010-02-13, 21:22   

nie lubię rapida bo na Free user nie ma co liczyć a za Premium to trzeba słono zabulić i to w euro

mariuszm 

Wysłany: 2010-02-14, 10:38   

Zielony, a jak ty zabierasz im efekt całej ich pracy przy miodobraniu to się nie stresują
Pozdrawiam Mariusz

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-14, 10:57   

SKapiko napisał/a:
nie lubię rapida bo na Free user nie ma co liczyć a za Premium to trzeba słono zabulić i to w euro

Nie jest tak bardzo źle z tym free.

filip 

Wysłany: 2010-02-14, 12:52   rotacyjna hodowla pszczół

swiwojtekdzięki za pomoc, dziś skoro świt ściągnąłem bez problemu wszystkie 3 części faktycznie z tym free nie jest źle tylko musi być wybrana odpowiednia pora do ściągania pozdrawiam i życzę powodzenia

tomek52 

Wysłany: 2010-02-14, 17:00   

arkady0124, To chyba Polka na saksach. Rajmundo.

swiwojtek 

Wysłany: 2010-02-14, 17:16   Re: rotacyjna hodowla pszczół

filip napisał/a:
swiwojtekdzięki za pomoc, dziś skoro świt ściągnąłem bez problemu wszystkie 3 części faktycznie z tym free nie jest źle tylko musi być wybrana odpowiednia pora do ściągania pozdrawiam i życzę powodzenia

A prosz bardzo. Jak się film podobał ??

filip 

Wysłany: 2010-02-14, 19:24   

obejrzałem, nie ukrywam że to wykorzystam, mam ule 1/2 D po rzepaku dzieliłem rodzinę na pół i nie ukrywam że potocznie mówiąc obydwie trochę "kucają", a tu nie powinno być tego problemu zobaczę pozdrawiam

kriss 

Wysłany: 2010-02-18, 21:59   

SKapiko napisał/a:
a można to wrzucić na hotfile bo na rapidzie jest przepełnienie i ciężko jest cokolwiek stamtąd zedrzeć

Spróbuj tutaj

http://www.przeklej.pl/pl...mv-000a1i5aibq4

SKapiko 

Wysłany: 2010-02-18, 22:19   

dziś już nie ma kiedy ale spróbuję może jutro

delfin 

Wysłany: 2010-02-19, 15:17   

Może MEGAUPLOAD
http://www.megaupload.com/?d=0896CJ9Q
Zazwyczaj ma wolne sloty

SKapiko 

Wysłany: 2010-02-19, 21:41   

już mam, teraz na spokojnie go obejrzę, nawet z przeklej.pl dość szybko się ściąga
Dzięki

kriss 

Wysłany: 2010-02-21, 21:34   

No właśnie, niedawno go znalazłem.
Bardzo szybko też umieszcza się pliki i nie trzeba zakładać konta. Polecam kolegom którzy mają jakieś ciekawe filmy, ale nie chcą bawić się w wielogodzinny transfer na rapida lub megaupload.

Odpowiedz do tematu