| ROTACYJNA HODOWLA PSZCZÓŁ WERSJA POLSKA |
| Autor |
Wiadomość |
Psepscółek 
Administrator Latający Nikor

Poziom: 28
|
|
|
Powrót do góry
|
| Poziom: 28 HP |
 |
 |
 |
 |
13% |
255/1963 |
|
|
|
|
 |
marian 
JUŻ SIĘ NIE BOJĘ PSZCZÓŁ

Poziom: 8
|
Wysłany: 2009-11-09, 10:43
|
|
|
| Niestety limit pobrań pliku został wyczerpany, oglądać nie mogę. |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
Psepscółek 

|
Wysłany: 2009-11-09, 14:28
|
|
|
... Dopracuje tak żeby było dostępne bez limitów. Cierpliwości.
Pozdrawiam.  |
Powrót do góry
|
 |
 |
 |
 |
13% |
255/1963 |
|
|
|
|
 |
pewex 
JUŻ SIĘ NIE BOJĘ PSZCZÓŁ

Poziom: 6
|
Wysłany: 2009-11-09, 19:54
|
|
|
| czy to ten sam film co kiedyś był link do strony gdzie trzeba było sms wysłać aby ogladać ? |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
swiwojtek 
BĘDZIE ZE MNIE PSZCZELARZ Żądny wiedzy
Poziom: 19
|
Wysłany: 2009-11-09, 21:48
|
|
|
| pewex napisał: | | czy to ten sam film co kiedyś był link do strony gdzie trzeba było sms wysłać aby ogladać ? |
niesamowicie podobna wersja, ukażę się najprawdopodobniej w środę. |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
mendalinho 
WIDZIAŁEM W ŚRODKU ULA bzzzy
Poziom: 14
|
Wysłany: 2009-11-10, 11:09
|
|
|
| Niestety nie działa a szkoda .Po nieniecku juz oglądałem ale w ojczystym języku to zupełnie inna bajka.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
paraglider 
POMOCNIK PSZCZELARZA

Poziom: 24
|
Wysłany: 2009-11-10, 15:35
|
|
|
Każdy początkujący pszczelarz powinien nie tylko mieć ten film w swoich zbiorach , ale również nauczyć się prowadzić ten typ gospodarki. To nie jest trudne a efekty są bardzo szybko widoczne. Film rozprowadza "Sądecki Bartnik", za rozsądną cenę.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
| Poziom: 24 HP |
 |
 |
 |
 |
16% |
216/1353 |
|
|
|
|
 |
Lukasz W 
JESTEM NOWYM TRUTNIEM

Poziom: 4
|
Wysłany: 2009-11-10, 15:52
|
|
|
| Mam ten film w swojej kolekcji.. Porusza on wiele waznych spraw zwiazanych z hodowla pszczol.. od szybkich przegladow po zabiegii przeciw warozie. Warto go obejrzec. Sciagajcie go jak najszybciej to podyskutujemy. Polecam |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
pewex 
JUŻ SIĘ NIE BOJĘ PSZCZÓŁ

Poziom: 6
|
Wysłany: 2009-11-10, 18:30
|
|
|
ja już go kiedyś widziałem więc możemy rozpocząć dyskusję
Jedno co mnie zachwyca w tym filmie to wyjątkowo spokojne pszczoły.
Co to jest za ramka ? Wygląda na dużą. Siła dwóch korpusów przed rzepakiem to jest niewątpliwie już duży sukces. Ja też mam dwa, ale 1/2 dadanta i to nie we wszystkich rodzinach Zobacze jak to będzie w tym roku, bo do zimowli rodziny szły dość silne i do tego jeszcze zostały wzmocnione odkładami.
Zastanawiające jest ze rodziny nie ulegają nastrojowi rojowemu, a pierwszy zabieg jaki jest pokazany na filmie wykonywany jest dopiero przy okazji miodobrania. Czy to możliwe ze dwie ramki pracy w takim stopniu rozładowuje nastrój rojowy ?
No i oczywiście te kilka ramek węzy w korpusie z miodem.
dennica - po co stosować wysoką dennicę i zakładać jakąś płytę aby nie budowały plastrów na dziko ? Ja zawsze myślałem ze stosowanie wysokiej dennicy głównie ma na celu poprawę wentylacji w ulu, a jako efekt uboczny dodatkowe miejsce dla pszczół aby nie wisiały brody na dworze.
Tworzenie odkładów i następne czynności związanie z nimi wyglądają na bardzo czasochłonne. Ze już nie wspomnę o ilościach miodu jakie są przeznaczane na ich dobry start ( 2 ramki miodu ) a następnie na dalszy rozwój ( cała miseczka miodu wielokwiatowego wsuwana do dennicy ).
Na filmie widać 10-14 rodzin. Jak sądzicie jak dużą pasiekę można prowadzić tą metodą ?
Potrzeba dodatkowego sprzętu w postaci rojnic itp. chyba jest dość sporą barierą .
muszę pooglądać jeszcze raz to sobie może jeszcze na coś innego zwrócę uwage
a z innej beczki - czy można kupić gdzieś film o gospodarce w 1/2 dadantach lub apipolach ? gdzieś kiedyś na jakimś forum coś było na ten temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiego filmu |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
swiwojtek 
|
Wysłany: 2009-11-10, 18:34
|
|
|
| mendalinho napisał: | | Niestety nie działa a szkoda .Po nieniecku juz oglądałem ale w ojczystym języku to zupełnie inna bajka.Pozdrawiam |
Film będzie ogólnodostępny jutro (chyba). |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
adidar 
BĘDZIE ZE MNIE PSZCZELARZ Tworzy

Poziom: 15
|
|
|
Powrót do góry
|
| Poziom: 15 HP |
 |
 |
 |
 |
24% |
117/488 |
|
|
|
|
 |
Lukasz W 
JESTEM NOWYM TRUTNIEM

Poziom: 4
|
Wysłany: 2009-11-11, 21:51
|
|
|
Ja to we wszystkich ulach nie mam tyle pszczol co w filmie w jednej zazimowanej rodzinie
Ale tak jak glosno sie mowi o rodziny trzeba zadbac juz pod koniec sezonu, slabsze dolaczyc do silniejszych, dobrze podkarmic, przeprowadzic zabiegii przeciw warozie.
A na wiosne mozna sie cieszyc z silnych, zdrowych rodzin tak jak jest to przedstawione na filmie.
Co mnie urzeklo to ze miodobranie, tworzenie sztucznych rojow, kontrola przeciw rojowa, ponowne zalozenie miodni mozna przeprowadzic w jeden dzien. Nidomyslilem sie jeszcze o tym Oczywiscie jesli wszystko jest zorganizowane i dopiete na ostatni guzik. Bardzo dobra metoda. Warto poswiecic jeden dzien i przeprowadzic wszystkie zabiegi i ma sie spokoj. Mowie oczywiscie o odpowiedniej ilosci uli bo wiadomo w 50 sztukach nie przeprowadzimy takiego zabiegu w jeden dzien...chociaz dla chcacego nic trudnego
Fajnie jest tez pokazane jak wazne jest gniazdo w rodzinie pszczelej. Matka ograniczona jest na dwoch korpusach tworzac tym samym bardzo silne rodziny. (Tak na oko wydaje mi sie ze korpusty sa cos w podobie do polskich typu Ostrowskiej ale mowie tak na oko to stwierdzam) Wiadomo im wiecej pszczol w ulu tym lepiej sobie radza na pozytkach sa mniej przepracowane itd a zakladajac 3 -ci korpus jako miodnie jak jest to przedstawione na filmie ciesza sie nadprodukcja rodzin i zabieraja miod.
Stosujac wysoka dennice i zakladajac plyte ogranicza sie pszczoly zeby nie budowaly dzikiej zabudowy kolego pewex....
Ogolnie fajny film, wzorujac sie na nim mozna w fajny prosty sposob zorganizowac sobie bardzo dobrze funkcjonujaca pasieke szkoda tylko ze tak malo ludzi go obejrzalo bo dyskusja pewnie by sie troche rozkrecila
Pozdrawiam Lukasz  |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
Psepscółek 

|
Wysłany: 2009-11-11, 23:26
|
|
|
| adidar napisał: | Psepscolek
Zapodaj jeszcze raz ten film , tez bym ogladnal, a tam ERROR sie wyswietla non stop |
Adidar
już sa tylko jeszcze chwilka na instrukcję co i jak i dlaczego.
Pozdrawiam.  |
Powrót do góry
|
 |
 |
 |
 |
13% |
255/1963 |
|
|
|
|
 |
swiwojtek 
|
Wysłany: 2009-11-11, 23:29 Re: ROTACYJNA HODOWLA PSZCZÓŁ WERSJA POLSKA
|
|
|
Psepscolek podmienił linki i teraz już jest dobra wersja.
Żeby mieć ten film trzeba ściągnąć wszystkie 3 części do jednego folderu następnie rozpakować pierwszy i automatycznie reszta się rozpakuje. Gdyby był sam dźwięk bez obrazu proponuję zainstalować kodeki k-lite.
Kto ściągnie jako pierwszy niech się pochwali czy wszystko działa.
I teraz można będzie o nim pogadać. |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
olek_podhale 
WIDZIAŁEM W ŚRODKU ULA

Poziom: 10
|
Wysłany: 2009-11-12, 08:18
|
|
|
| mam ten film na płycie żeczywiscie ciekawy sposób gospodarki, zastanawia mnie skad tak spokojne pszczoły, co wy nato że pod daszkiem na korpusach w czasie zimowli niema żadnego ocieplenia tylko folia, daszek rozumie że styropianowy ale co z wentylacją w zimie?? polecam również hodowlę matek pszczelich równiez bardzo fajny film. |
_________________ Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń,
lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
 |
|
|